7 gjëra interesante që duhet të dini për festën e Halloween

Çfarë do të thotë “Halloween”? Pse kjo festë ka si simbol një kungull? A festohet me hënën e plotë?

Dhe, mbi të gjitha, çfarë ka të bëjë një mit i lashtë kelt me ​​”rreng apo karamele”? 7 kuriozitete për një natë para Ditës së Gjithë Shenjtorëve.

Që në shekullin e 18-të quhet Halloween. Disa historianë gjurmojnë origjinën e festivalit në Samhain, një festival kelt i fundit të verës.

Një përvjetor pagan, i përthithur nga fetë katolike dhe protestante që në mesin e shekullit të 19-të, kur emigrantët skocezë dhe irlandezë e eksportuan në Amerikë, përjeton një rini të dytë.

Por sa fo’bi ka? Duke folur për Samhain, fob’ia për Halloweensi-n e quan pikërisht sam’hainofo’binë.

Popullarizuesi shkencor, David DiSalvo shpjegon në Forbes se “nuk është një shqetësim i thjeshtë për Halloween, por një fo bi e dia’gnostikuar klinikisht, siç janë arachnopho’bia, pra frika nga merimangat, dhe coimetrofo’bia – frika nga varr ezat.

Ndonjëherë shfaqet e shoqëruar me fo’bi të tjera, si phasmoph obia – frika nga fantazmat, wikafo’bia, që është frika nga shtri gat dhe niktofo’bia, dmth frika nga errësira e natës.

Simboli universal i Halloween është Jack-o’-lantern, një fanar i bërë nga një kungull i zbrazur dhe i shpuar për t’i dhënë një pamje njerëzore.

Origjina e emrit mund të gjendet në legjendën e Stingly Jack, fermerit irlandez që u përpoq të mashtronte dja llin, derisa ai e dë’noi atë të endej në errësirë me vetëm një prush të ndezur për të hedhur dritë.

Dhe Jack ndërtoi një fanar rreth tij nga një rrepë. Kungulli, i përhapur në Amerikë, është një risi e mëvonshme.

 

Por kungulli nuk është simboli i vetëm i Halloween, ka edhe lakuriq nate. Gjatë festës së Samhain, Keltët ndërtuan zjarre që tërhiqnin insektet, të cilat tërhoqën lakuriqët e natës.

Por do të jenë besëty’tnitë mesjetare mbi këtë kafshë nate, të lidhura me shtri gat dhe errësirën, për ta transportuar në mitin neo-gotik të Halloween-it (pak a shumë çfarë ndodhi me macet e zeza, një tjetër simbol i festës së shtrigave).

Trick-or-treat? Rreng apo karamele? Është formula rituale me të cilën fëmijët dalin derë më derë duke kërkuar ëmbëlsirat.

Në festën e origjinës, fshatarët keltë mbanin lëkurë kafshësh për të simbolizuar shpirtrat, duke marrë ushqim dhe verë në këmbim.

Më vonë, me përhapjen e kultit të krishterë të të vde kurve, më 2 nëntor, ushqimi bëhet një ofertë për lypësit, të cilët në këmbim premtojnë të luten për të ndjerët.

Dhe karamelet mbërrijnë vetëm pas lu ftës, kur, pasi mbaron racionimi i sheqerit, Halloween përhapet në SHBA si një festë laike që i paraprin Ditës së Gjithë Shenjtorëve.

Kërkesa e fëmijëve për ëmbëlsira i shtyn prodhuesit të futen në biznes.

Dhe nëse deri në vitet 1960 shiheshin ende disa ëmbëlsira të bëra në shtëpi, rreziqet e into ksikimit dhe çmimet e lira të ëmbëlsirave dhe çokollatave në vitet 1970 e zëvendësojnë përfundimisht atë, duke ripërcaktuar edhe një herë kuptimin e kësaj feste të lashtë pagane.

Në imazhet e Halloween-it, Hëna është gjithmonë e plotë, e kompletuar me krahët e lakuriqëve të natës.

Në realitet është e rrallë që 31 tetori të jetë një hënë e plotë. Ndodhi në 2020, por në 2021 Hëna e plotë ishte në 20 tetor dhe do të bjerë më 9 tetor 2022, 28 në 2023.

Dhe për një tjetër Halloween me hënë të plotë duhet të prisni vitin 2039, një natë magjike, sepse do të jetë edhe hëna e dytë e plotë e tetorit!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*